A.R. Sounds

Zach Lieberman maakt geluiden. “Klik.” “Psh.” “Ah.” “Oorh.” “Eee.” Bij elke ruis barst een amorfe witte klodder op een scherm, waardoor een spoor van vormen in de lucht blijft hangen.
Terwijl Lieberman zijn telefoon achteruit beweegt door
de wolk van klodders worden de geluiden afgespeeld in omgekeerde volgorde alsof hij een vinylplaat terugspoelt.

Het lijkt erop dat zijn telefoon door een tijdportaal reist, maar Lieberman heeft een andere verklaring: “Ik neem in principe audio op in de ruimte” zegt hij.

De realiteit is natuurlijk iets gecompliceerder. Lieberman, die helpt bij het beheren van de School For Poetic Computation in New York City, bouwde zijn real-time geluidskaart met behulp van Apple’s ARKit en de coderingstoolkit OpenFrameworks. Zoals alle apps gebouwd met ARKit, maakt Lieberman gebruik van SLAM-simultane lokalisatie en mapping, waarbij gebruik wordt gemaakt van de sensoren en camera van de telefoon om een ​​kaart met lage resolutie van de grenzen en contouren van een kamer te bouwen.

Met deze omgevings-informatie in de hand kan Lieberman geluid vastleggen via de microfoon van de telefoon, verwerken en visualiseren met de app die hij heeft gebouwd, en vervolgens de illustraties toewijzen aan een exacte locatie in de kamer. Je kan in de ene hoek een geluid maken, een woord in een andere, en een spoor van geluidsgolven zien verschijnen precies waar de telefoon ze voor het eerst heeft vastgelegd. Verplaats de telefoon langs het 3D-pad en het werkt als een scrubber, waarbij de audio voorwaarts en achterwaarts in realtime wordt afgespeeld. “Het speelt het stuk audio dat het dichtst bij de locatie van het apparaat ligt” zegt Lieberman.

 

 

Het volledige artikel kan u vinden via deze link:
https://www.wired.com/story/an-artist-uses-an-iphone-to-visualize-sounds-in-ar/