Captain Einstein – Virtueel varen aan de lichtsnelheid

Fysici aan de Universiteit van Gent ontwikkelden een VR simulatie van de Relativiteitstheorie – de theorie van Einstein die natuurkunde om en bij de lichtsnelheid beschrijft – als tool voor onderwijs en wetenschapscommunicatie. In hun VR filmpje Captain Einstein word je meegenomen op een boottochtje door het historisch centrum van Gent, in een droomwereld waarin de lichtsnelheid slechts 20km/h bedraagt. Zowel de immersiviteit als het driedimensioneel karakter van VR zijn perfect geschikt om de ingewikkelende concepten bevattelijk te maken.

Tijdens het boottochtje neemt de snelheid stelselmatig toe tot de 20km/h trage lichtsnelheid, waardoor je de verschillende relativistische fenomenen geleidelijk kan ontdekken. Zo zie je bijvoorbeeld de torens van Gent krommen, omdat je terugkijkt in de tijd, en verschijnen er fantastische regenbogen in de lucht die te maken hebben met infrarood licht dat bij relativistische snelheden zichtbaar wordt. Ook krijg je een merkwaardig gevoel van beweging, dit is dan weer het gevolg van de relativiteit van tijd. Hetzelfde fenomeen zorgt er ook voor dat de gids Kapitein Maja Einstein -zus van- nog steeds leeft in deze virtuele wereld.

Het filmpje wordt gebruikt in lessen Relativiteitstheorie aan de Universiteit Gent, maar is online en als mobile VR app te bekijken. Voor echte die-hards zijn er ook bijhorende oefeningen .